torstai 9. tammikuuta 2014

Kiinalaiset kaverit kylässä

Kutsuin kiinalaiset vaihtarit eilen luokseni käymään ja syömään. He kun ovat valitelleet, että ruoka on Suomessa kallista ja kokkaus ei oikein onnistu. Pyyntönä oli, että opettaisin heitä tekemään jotain suomalaista ruokaa.
Minulla oli vähän hankaluuksia pohtia sopivaa menua. Suomalaisen lisäksi ruuan piti olla kasvissyöjälle sopivaa ja opiskelijabudjetissa pysyvää. Kun yleensä kokkailee vain yksin tai kaksin, oli myös hankala arvioida, paljonko ruokaa tarvitsee varata.

Suomalainen ruokakulttuuri ei suoralta kädeltä herättänyt mitään suuria intohimoja, kun ensimmäiset ajatukseni olivat luokkaa HK:n sininen ja  läskisoosi. Oma suosikkimaani keittiössä kallistuu voimakkaasti Italian puolelle eikä korostetun suomalaista ruokaa usein tule tehtyä. Tutkin kuitenkin aihetta vähän ja innostuin kovin. Päädyin tarjoamaan vieraille seuraavan setin:

kermainen suppilovahverokastike
uunijuurekset (lanttua ja porkkanaa)
keitetyt perunat
juureen leivottua ruisleipää
mustikka-vadelmapiiras

Erityisen tyytyväinen ruokaan olin siksi, että todella iso osa aineksista oli joko itse poimittuja tai viljeltyjä. Leipä oli mummolan pellon rukiista mummon kanssa yhdessä tehtyä, suppilovahverot äidin keräämiä (ja reseptikin mutsilta), juurekset ja perunat mummon kasvimaalta ja marjatkin itse poimittuja. Varsinaista lähi- ja luomuruokaa siis.
Vaihtarit eivät tosiaan olleet erityisen innokkaita ruuanlaittajia, jolloin oma olo keittiössä oli suorastaan master chef, kun jokainen yksinkertainenkin työvaihe keräsi vilpitöntä ihastelua. Ja mikä tärkeintä, ruoka maistui vieraille ja sitä riitti hyvin.
Syömisen jälkeen pelattiin korttia ja rupateltiin kuulumisia. Kuten aiemmin ennustin, näin Suomeen tulon jälkeisen ensijärkytyksen mentyä ohi vaihtareiden kanssa voi ihan eri tavalla hengailla, kun juoksevat asiat on saatu hoidettua. Pitää ottaa useamminkin tavaksi isommalle porukalle kokkailu, oli nimittäin todella kiva ilta!

// Four Chinese exhange students came over to my place yesterday and we made finnish food together. Such a good time!

2 kommenttia:

  1. Kuulostaapas hyvältä menu! :P Ihana, että joku jaksaa myös vaihtareita tuollain autella.

    VastaaPoista
  2. En todellakaan ole mitenkään huippuhyvä kokki, joten olin itsekin aika tyytyväinen lopputulokseen. Ja tuutoroinnista taitaa pari opintopistettäkin tippua hyvän mielen lisäksi... : )

    VastaaPoista