torstai 12. maaliskuuta 2015

Kävin eilen Saksassa

Eilen puolen päivän maissa hyppäsin itsekseni junaan. Se kulki ensin halki peltojen, sitten yhä enemmän tunneleissa kukkuloiden läpi, siltoja pitkin ja joen vartta. Pieniä kyliä siellä täällä, aika paljon hylätyn näköisiä rakennuksia myös.

Junaa piti vaihtaa pienessä belgialaiskylässä, jonka asemalla oli digitaalisten aikataulunäyttöjen sijaan paperinen taulu raiteiden ja lähtöaikojen tarkitusta varten (helppoa, kun junia menee kaksi tunnissa). Paikka haisi maaseudulta; lehmiltä ja hevosilta.

Siitä vielä kymmenen minuuttia toisella junalla, ja rajan yli Saksan puolelle. Rajan yli mennessä tuntuu jotenkin kutkuttavalta. On niin hassua, että ihan noin vain vanha lähijuna voi mennä toiseen maahan asti.  Matkustaminen lentäen on niin erilaista, sitä vaan yhtäkkiä hyppää ihan toiseen paikkaan. Junassa hahmottaa matkan etenemisen konkreettisemmin. 

Aachen ei ollut mitenkään erityisen nätti paikka. Belgiassa olen toki kiertänyt vain erityisen turistiystävällisiä mestoja, mikä varmasti vaikuttaa perspektiiviin. Keskikokoinen kaupunki, pari kirkkoa tietysti. Jotenkin arkisen oloinen paikka, ei turhaa prameilua. 

Itsekseen oli mukava olla liikkeellä. Ei tarvinnut odottaa ketään ja sai tehdä juuri, niin kuin hyvältä tuntui. Jättää kirkot kiertämättä ja kiertellä vaan kaupungilla, tavata saksankielisiä kylttejä hi-taas-ti ja yrittää salakuunnella ihmisiä. Löysin luomumarketin, jonka olisin voinut ostaa hetkessä tyhjäksi. Kaupoissa oli vähän halvempaa, teki mieli shoppailla päättömästi.

Vaikka olen opiskellut saksaa ikuisuuden, on kielitaitoni ihan kehno, ja sekös harmittaa. Kun menin lounaalle, istui samaan pöytään kymmenvuotias poika äitinsä kanssa. Poika yritti jutella minulle saksaksi ja vastailin epämääräisellä sekoituksella saksaa, hollantia ja englantia. Puolet ajasta emme ymmärtäneet toisiamme lainkaan, mutta tyyppi jaksoi kärsivällisesti toistaa yksinkertaisia lauseita ja kohtaamisesta jäi tosi iloinen olo. Yritinpähän ainakin.

En ollut ikinä ennen käynyt Saksassa. Takaisin tullessani päätin, että sinne pitää ehtiä uudelleenkin. Ehkä muutaman kerran jälkeen saan kahvini tilattua ymmärrettävästi saksaksi.

// Went to Aachen, Germany, yesterday. I was frustrated with my german. I would be cool to actually be able to use a language that you have been studying for years.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti